torstai 14. toukokuuta 2009

Laiton Aalto?

Täällä on ollut melkoisen hiljaista viime aikoina. Katsotaan jäikö tämä blogi lyhyeksi tähdenlennoksi vai jatkuuko juttu vielä.

Joka tapauksessa kaikkivaltias perustuslakivaliokunta on lausunut yliopistolaista ja varsinkin Aalto sai siinä kovasti kritiikkiä. Yliopiston hallitusta ei kuulemma passaa kasata ulkopuolisen mahtikäskyllä,vaan yliopistolla pitää olla itsellään oikeus päättää hallituksensa kokoonpanosta. TKY, KY ja TTKK julkaisivat lausunnon, jonka mukaan lausunto "on esteenä yliopistojen kehitykselle."

Sinällään lausunto ei ole mikään suunnaton yllätys. Kyllä perusteekkarinkin järki sanoo, että jos yliopistoille on taattu perustuslaissa autonomia, niin yliopiston omien jäsenten absoluuttinen rajaaminen pois hallituksesta ei onnistu. Siitä voidaan sitten keskustella että onko systeemi fiksu ylipäänsä. Perustuslakivaliokunnan tehtävään tämä pohdinta ei kuitenkaan kuulu. Täytyy rehellisesti sanottuna tunnustaa, että sain iloisen mielen siitä, että eduskunta hoitaa tehtäviään. Välillä kun tuntuu siltä, että eduskunta on käytännössä lähinnä leimaamassa ja selittämässä hallituksen päätöksiä, ei käyttämässä korkeinta päätösvaltaa. Perustuslakivaliokuntaa on tässä suhteessa väitetty koskemattomaksi, ja kyllähän se hommansa tällä kertaa hoiti. Toisenlainen päätös olisi merkinnyt poliittista perustuslain tulkintaa (nykyjärjestelmän poliittisuuden asteesta voidaan toki keskustella, jätetään se pois tästä), ja se olisi ollut järjestelmän kannalta verrattomasti vaarallisempaa kuin nyt tehty päätös.

TKY-KY-TTKK-viskaalien kanssa olen kyllä samaa mieltä siitä, että ulkopuolinen hallitus esimerkiksi Aallon tapauksessa on paras ratkaisu. Omalla porukalla eturistiriitojen paineessa on vaikea tehdä kokonaisuuden kannalta parhaita ratkaisuja. Mutta tuskin perustuslakivaliokunnan lausunto nykyisen kaltaista Aalto-hallitusta mahdottomaksi tekee - jos tahtoa eri osapuolilla riittää. Uusi Aalto-yliopisto tekisi fiksusti jos se päättäisi lain hyväksymisen jälkeen valita uudelleen nykyisen kokoonpanon. Saadaanpa ainakin henkinen legitimiteetti päätökselle koko yliopistoväen puolesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti