torstai 6. elokuuta 2009

Julkinen keskustelu alkakoon!

Kun yhdistetään kolme ylioppilaskuntaa, kaikki on mahdollista! Epätodennäköistä sen sijaan on se, että ihmiset olisivat asioista samaa mieltä, jos asioista ei etukäteen keskustella.

Tämän voi lukea monista ja monista blogauksista..

On selvää, että uudessa edustajistossa kohtaavat - joku voisi sanoa jopa törmäävät - erillaiset toimintakulttuurit. Nämä kulttuurit ovat varmasti ylioppilaskunnissa hyvin vakiintuneita, vaikka ihmiset nopeasti vaihtuvatkin.

Mielenkiintoista uudessa edustajistossa on se, että nämä eri ylioppilaskuntien pitkänlinjan toimijat on pistetty samaan kasaan. Jokaisella porukalla on oma tapansa hoitaa asioita. Kaikki odottavat, että oma tapa on tietenkin se oikea.

Viestintä on yksi selkeimmistä erottavista tekijöistä.

TKY:n viestintää avasin jo aikaisemmin keväällä. Virallinen ja hierottu totuus on kaikki kaikessa, nettisivut päivittyvät hitaammin kuin paperilehti. Kukaan ei uskalla keskustella asioista, jos ei ole varma, että viesti ei ole yleisesti hyväksytty. Samoin teekkari odottaa jonkin asteista virallista sanaa myös muilta. Näin näyttää käyneen myös nyt kyltereiden ehdotukset otettiin huomioon vasta, kun ne lähetettiin ns. virallisina listalle, vaikka niistä olisi puhetta ollu aikaisemminkin. Epävirallista keskustelua teekkarit käyvät paljon IRC:ssä ja kaljalla. Laajemmin ajateltuna kulttuurissa on kuitenkin iskostuneena se, että ylipäätään viestintä on kaikista vähäarvoisin toimi, joka tehdään vasta, kun muulta järkevältä ja tärkeältä toiminnalta ja ryyppäykseltä on aikaa. "Salaista" keskustelua käydään kuitenkin kabineteissa ja kellareissa hyvin ahkerasti. Valitettavasti julkista ja avointa koko ylioppilaskunnan kattavaa keskustelua ei ole yhtään.

Pakko kehua, että KY:n viestintä on valovuoden TKY:n viestintää edellä. KY:n viestinnästä oma fiillikseni on se, että epävirallisempi keskustelu otetaan helpommin totuutena - ei kuitenkaan blogaus. Kylteri ajattelee painetun luonnoksen olevan jo hyvin käyttökelpoinen sellaisenaan. Tämä, jos mikä saa vanhoilliset teekkarit entistä varautuneemmiksi. Avointa ja julkista - ihanan epävirallista - keskustelua kylterit käyvät blogeissa ja keskustelupalstoilla. Valitettavasti vallassa olevat teekkarit eivät halua juuri osallistua epäviralliseen kirjoitteluun ja keskusteluun.

AYY:n nettisivujen perusteella olemme valitettavasti TKY:n jalanjäljillä. Edelleenkään sivuilta ei löydy sitä tärkeintä - keskustelua. Onneksi yksittäiset edaatorit ovat avanneet keskustelua blogeissa (vasemmasta laidasta löytyy linkkejä).

Vaikka uusi AYY:n edustajisto istuu kaiken vallan päällä, ja edaattorin fiilis on kuin Suomen presidentillä - osasta saattaa tuntua jopa Obamalle. Muistakaa, että ylioppilaskunta muodostuu sen jäsenistä - ei edustajistosta. Antakaa jäsenille myös mahdollisuus osallistua! Yhdistyminen tapahtuu alhaalta ylös, ei ylhäältä alas.

Tästä syystä kaikista tärkeintä olisi avata julkinen keskustelu. Kaikki tietää, että olemme monista asioista tai ainakin menettelytavoista eri mieltä. Nyt näistä asioista kyräillään omilla jatkoilla - myös edustajiston ulkopuolella... se ei ole rakentavaa. Nyt tärkeintä olisi pystyä keskustelemaan, jolloin myös kompromissien ja yhteispelin edellytykset paranisivat.

Julkinen keskustelu myös vaikeista asioista alkakoon! Onneksi meillä on Internet!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti