maanantai 20. huhtikuuta 2009

Ylioppilaskunnan tehtävä

Me kaikkihan halutaan yliopistosta yksi yhteisö... jossa proffat, opiskelijat, henkilökunta jne..

Mut samaan aikaan monien puheissa me ollaan rakentamassa vahvaa opiskelijoiden edunvalvojaa.. opiskelijoiden äänitorvea... oikeuksien puolustajaa... linnaketta... siis ylioppilaskuntaa.

Sit toivomme, että proffat, henkilökunta ja muut kiltisti kuuntelisi tietenkin opiskelijoita strategisissa ja muissa päätöksissä. Musta tässä ajatuksessa on jotain vähän ristiriitaista.
Me ollaan valmiita tekee uusi yliopisto ennakkoluulottomasti. Mut ollaankon valmiita tekee
ja miettii aidosti mitä ylioppilaskunta voisi olla uudessa yliopistossa? Mä hiukan uskallan epäillä... Halutaanko vain tiukkaa nykyetujen puolustajaa?

Mikä unelmayliopistossa ylioppilaskunnan rooli olisi? Tarviiko ylioppilaskuntaa edes? No lain mukaan tarvii, mut mihin muuhun sitä tarvii?

Mun mielestä yksi ajatus voisi olla, et ylioppilaskunta, sen sijaan et se pyrkii ainostaan nostamaan opiskelijoiden ääntä ja ajamaan vain yhden puolen (opiskelijoiden) etua, voisi olla se taho joka nostaisi keskustelua asioista. Aalto-yliopiston ylioppilaskunta voisi esim. järkkää vaikuttavia keskustelusessioita ja nostaa vaikeita asioita pöydälle niin, että eri mieltä olevat yhteisön jäsenet (opiskelijat, proffat ja muuta) osallistuisivat keskusteluun. Näin ei tulis välttämättä asetelmaa, et opiskelijat yrittää vaan runnoa omia ajatuksiaan.

Tähän liittyen ne edes usko, että jatkossa ylioppilaskunnassa saadaan yksimielisiä
päätöksiä aikaan.. ehkä onneksi :) Toivottavasti rohkeutta löytyy vaikka SYL:iä enemmän.

Ajatusta voisi laajentaa myös yleiseen yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Opiskelijoiden ei tarvi julkaista kattavia satojen tuntien valmistelua vaativia kannanottoja, vaan luoda keskustelua.

Mitä mieltä oot?

Huomenna tai ylihuomenna äänestämään. Mäkin meen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti